Відзначення Дня захисника України в багатопрофільному ліцеї № 4 м. Чернівці

18.10.2019

Щороку 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, Дня української повстанської армії (УПА) та українських козаків, відзначається День захисника України. Цей день має бути особливим для всіх свідомих громадян: ми не повинні бути байдужими до минулого своєї Батьківщини. У складний для України час потрібно знаходити те, що єднає нас – різних, проте рівних громадян вільної держави.

З метою національно-патріотичного виховання сучасного покоління, пропагування мистецьких здобутків української нації з 15 по 17 жовтня в ліцеї для учнів класоводи та вчителі-предметники  провели ряд виховних заходів. Усі школярі взяли участь у тематичному флешмобі «Слава героям України!», метою якого стало формування розуміння понять «єдність», «цілісність», «незалежність», «герой», «патріот», «захисник».

Вчителі історії Семенюк І.В., Бушина С.В., Хома В.С. провели з учнями 5-9 класів виховні уроки на тему:«Роль образу воїна України у вітчизняній історії», патріотичний квест «Повстанський рейд», обговорили питання зміни становища воїна-солдата для Української держави, зазначили важливість подяки нашим воїнам за захист перед ворогами. У рекреації кабінету історії була представлена виставка на тему: «Український воїн у ХХ ст.». Інформація, підготовлена вчителями історії, викликала інтерес в учнів 9-В класу, котрі активно обговорили питання ролі українських військ в історії, діяльності УПА на Буковині в 1943-1950-х рр.

Для учнів початкових класів класоводи провели майстер-класи з народної творчості, виготовили ляльки-мотанки - обереги української родини. Усі дійства завершились ярмарком прикладного та ужиткового мистецтва на другому поверсі ліцею біля стенду «Герої не вмирають».

Під час уроків з мистецтва для учнів 9-х класів було презентовано проект, присвячений українському козацтву, «Картини про козака Мамая», у якому було акцентовано, що український народ ставився до козаків з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності.

Учнів старших класів ознайомили з виставковим комплексом інформаційно-просвітницьких стендів про ідентифікацію українського визвольного руху в різні епохи створення української державності «Фактор Свободи», який відкрився в будинку творчості «Юність Буковини». Виставка дає можливість по-новому переосмислити історичну роль Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери. Їх єднає ідея свободи, яку вони прагнули здобути для свого народу.

Усі класи ліцею долучилися до акції «Напиши вітання захиснику України».

Вчителі предмету «Захист Вітчизни» Починок М.Й., Сінгаєвська Н.С. для учнів 10-11 класів провели заходи, метою яких є виховання української молоді в дусі військових традицій українського народу, формування патріотичної свідомості, розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту держави і служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Ліцеїсти мали можливість переглянути як художні, так і документальні відеоматеріали про подвиги захисників України, історичні факти становлення української армії, сучасне озброєння, художній перфоманс «Покрова». Не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День Святої Покрови, вона здавна була покровителькою козаків і захисників рідної землі. Це дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло надзвичайну роль у становленні нашої держави.

Учні 10-А класу підготували цікаві повідомлення про виникнення військових термінів, провели вікторину для хлопців класу, прочитали виразно вірші, присвячені Дню захисника України.

Воїне, лицарю славний,

Ти зброю тримаєш в руках,

Щоб на нашу країну-державу

Злий не позарився враг.

Будь мужній і будь достойний

Ти слави своїх батьків,

Відважний вкраїнський воїне,

Нащадку славних козаків!

***

Сьогодні Україна святкує славне свято,

Це свято - чоловіче, твоє це свято, брате!

Це свято тих, хто ладен у будь-яку хвилину

Родину захищати і рідну Україну!

Хай мир панує завжди і спокій навкруги,

Будь-що тобі хай буде, мій брате, до снаги,

Хай множаться здобутки, життя хай процвітає,

Покровом Божа Матір тебе хай огортає!

Дівчата 10-Б класу виготовили привітальні плакати до Дня захисників України, вчитель Сінгаєвська Н.С. поділилась своїми враженнями від виставки  сучасної зброї, презентувала цікаві фотографії. Учні 11-Б класу продемонстрували вміння накладати перев'язки та користуватись кровоспинним джгутом. Для учнів 10-х класів учитель Починок М.Й. провів практичні заняття із зброєю, у якому взяли участь як хлопці, так і дівчата.

Уже традиційно відбулося вшанування пам’яті хвилиною мовчання та запалення свічки біля меморіальної дошки випускника нашого ліцею Віктора Піцула, який загинув на Сході України, захищаючи нашу незалежність.